Την έντονη αντίδραση μαθητών και καθηγητών του Παγκυπρίου Γυμνασίου προκάλεσε το γεγονός ότι εντός του χώρου του σχολείου τους θα λειτουργήσει σχολείο για τους παραβατικούς μαθητές. Οι μαθητές που πήγαν το πρωί σχολείου και είδαν τις μπουλντόζες μπροστά τους, καταγγέλλουν ότι δεν έτυχαν καμίας ενημέρωσης προηγουμένως, κάτι που αναμένεται να γίνει κατά τη διάρκεια σημερινής σύσκεψης, στην οποία θα συμμετέχει και αντιπροσωπεία του σχολείου.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Π», η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου δεν ήταν καθόλου τυχαία, μιας και λήφθηκε αρχικά υπόψη το γεγονός ότι μπορεί να γίνει ο διαχωρισμός των χώρων, ούτως ώστε η λειτουργία του εναλλακτικού σχολείου να μην επηρεάζει το Παγκύπριο, αλλά και το γεγονός ότι το Παγκύπριο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης, κάτι που διευκολύνει την πρόσβαση σε ψυχολόγους και άλλους λειτουργούς που θα στελεχώνουν το εναλλακτικό σχολείο. Το πρωί της Πέμπτης, η Σχολική Εφορεία Λευκωσίας είχε στείλει στο συγκεκριμένο υποστατικό εργάτες ώστε να προβούν στις απαραίτητες αλλαγές στον χώρο, όπως για παράδειγμα η ανέγερση τοίχου για να γίνει ο διαχωρισμός των δύο υποστατικών. Οι κινήσεις της Σχολικής Εφορείας δεν άρεσαν στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του Παγκύπριου Γυμνασίου, οι οποίοι προέβησαν σε διαμαρτυρία το πρωί της Πέμπτης.
Καμία ενημέρωση
Από πλευράς της διευθυνσης του σχολείου, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι δεν ενημερώθηκαν επίσημα για την οργάνωση του εν λόγω πιλοτικού προγράμματος του ΥΠΑΝ, δεν ήταν ενήμεροι ούτε για τις εργασίες, ενώ επισημαίνεται ότι δεν είναι ότι δεν θέλουν να γίνει το πρόγραμμα σε χώρο δίπλα από το Παγκύπριο, αλλά θεωρούν λανθασμένη την επιλογή του χώρου, καθώς το εναλλακτικό σχολείου θα είναι πίσω από τοίχους, περιορισμένο και χωρίς αυλή.
«Αυτό είναι το συμπεριληπτικό σχολείο;»
Μετά τις έντονες αντιδράσεις εκπαιδευτικών και μαθητών του ιδρύματος, η υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου έσπευσε μέσα από δηλώσεις της να αποσαφηνίσει την κατάσταση, υπογραμμίζοντας ότι το εναλλακτικό σχολείο θα είναι «ξεχωριστό σχολείο εντός του χώρου που Παγκύπριου Γυμνασίου». Κατά την υπουργό, θα λειτουργεί με ξεχωριστή διευθύντρια σε γειτνιάζοντα χώρο. Τα παιδιά, ο αριθμός των οποίων δεν ξεπερνά τα πέντε, θα εντάσσονται στο πρόγραμμα για τέσσερις μήνες, θα λαμβάνουν στήριξη και έπειτα θα επιστρέφουν στις σχολικές τους μονάδες. «Ούτε θα μοιράζονται τον ίδιο χώρο. Θα έχουν ξεχωριστό χώρο για το διάλειμμά τους, με ξεχωριστή είσοδο. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την αντίδραση των μαθητών, ιδίως προτού να ενημερωθούν. Είδαν μια μπετονιέρα και βγαίνουν στους δρόμους. Μεταφέρουμε τα σωστά μηνύματα; Αυτό είναι το συμπεριληπτικό σχολείο; Έπρεπε πρώτα να ενημερωθούν και μετά, αν ήθελαν, να αντιδράσουν», είπε η υπουργός. Ακόμη ανάφερε ότι η διεύθυνση του σχολείου ήταν ενήμερη ότι θα γίνει το έργο και ότι είχαν και συνάντηση μαζί τους. «Ήμασταν στο στάδιο προετοιμασίας, δεν μπορούσαμε να κάνουμε νωρίτερα ενημέρωση για το εναλλακτικό σχολείο. Ακόμη δεν το πήγαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο, θέλαμε να είμαστε σίγουροι για κάποια πράγματα», είπε, και πρόσθεσε ότι τα έργα θα γίνονταν.